piektdiena, 2012. gada 16. marts

Par Interešu aizstāvību


Šo pēdējo nedēļu laikā, paralēli jau esošajiem/gaidāmajiem darbiem gan Stropā, gan universitātē, mēģināju savākt pēc iespējas vairāk datu Interešu aizstāvības programmai par vispārējiem rādītājiem darbā ar jaunatni vērtēšanai Bauskas pašvaldībā.

Ko varu secināt?

Kopējā aina ir diezgan bēdīga. Bauskas pašvaldība jaunatnes politiku neizvirza par vienu no primārajām, kas būtu jāattīsta un jāveicina, īpaši nedomā par to, kā lietderīgi nodarbināt jauniešus, liktu tiem justies nozīmīgiem un sadzirdētiem. Vairāk tiek ieguldīts vides un pilsētas infrastruktūras sakārtošanā, tūrismā, kas, protams, ir apsveicami, bet ir jādomā arī par jauniešiem.  Šo vienaldzīgo attieksmi atspoguļo gan 2012.gada budžets, gan attīstības programma. Protams, sastādītais budžets katru gadu vispārziglītojošajām un interešu izglītības iestādēm atvēl finansu līdzekļus skolu infrastruktūras attīstībai/uzlabošanai, bet ieguldījums tam, lai jaunietis pilnveidotos kā personība, kas dotu tam nozīmīgu atspēriena punktu turpmākajā dzīves ceļā, netiek īsti veikts.

Bauskā ir Bērnu un jauniešu centrs, stadions, sporta bāze, sporta skola, mūzikas skola un citas interešu izglītības iestādes - visas iespējas izvērsties, bet vēl aizvien kaut kā trūkst, tas ir jūtams un redzams.
Kāpēc Bauskā ir tik liels huligānisma līmenis, kāpēc jauniešu grupas pat vēlos ziemas vakaros mēdz sēdēt pieturās? Bauskā trūkst vietu, kur pavadīt savu brīvo laiku, kā arī vietas, kur satikties ar draugiem. Pašvaldībai būtu jādomā arī par atpūtas iespējām. Nenoliedzami, viss prasa naudu, taču izpētot visus esošos un plānotos pašvaldības iepirkumus, kā arī no ES piesaistītos projektu līdzekļus, paredzētajos pasākumos nekur nefunkcionē vārds "jaunietis".

Ierosinājumi ar ko "Strops - 39" laika gaitā noteikti vērsīsies Bauskas pašvaldībā:
  • pašvaldības nodrošināti informatīvi semināri jauniešiem par izaugsmes iespējām, veselīgu dzīvesveidu u.c., par visu, kas būtisks jaunietim un tā personībai;
  • prakses un brīvprātīgā darba iespējas Bauskas pašvaldībā un tās institūcijās;
  • Jauniešu iesaiste tiem būtisku lēmu pieņemšanā/iespēja apmeklēt valdes un komisiju sēdes;
  • jauniešu dome;
  • jaunieši kā prioritāte attīstības programmā;
  • u.c. 


A. Ruhocka
"Strops - 39" priekšsēdētāja







Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru